Merhaba, WordPress ve yazılım dünyası ile ilgili gelişmeleri içeren bültenimin beşinci sayısı ile karşınızdayım. WordPress Temaları, WordPress Eklentileri, WordPress Hosting gibi çok sayıda konuya değinmeye çalışacağım. Lafı fazla uzatmadan hemen ilk haberimizle başlamak istiyorum;
WordPress Bülteni Sayı 5
WordPress Bülteni Sayı 5 içerikleri;
ChatGPT-4o Yeni Özellikleri İle Duyuruldu
Yapay Zeka sistemini hayatımıza entegre eden öncü ChatGPT dersek sanırım doğru söylemiş olurum. Diğer alternatiflerinin aksine ChatGPT hemen hemen çoğu durumda doğru bilgi, belge ve yoruma ulaşabildiğimiz gibi, biz geliştiricilerin de hayatını kolaylaştıracak bir çok katkısı oldu. Son duyurulan GPT-4o sürümü ile de bir çok yeni özellik beraberinde geldi. Bu bültende son sürümün özelliklerini anlatıp sizleri sıkmayacağım sürümün detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Bizim için en önemli konu sanırım hız konusu oldu. Bir önceki sürüm ile verdiğiniz komut veya sorduğunuz soruya çok geç yanıt verebiliyordu. Buna ilave olarak bu yavaşlık özellikle uzun cevaplarda sistemin hata vermesine sebep olup insanı sinir edebiliyordu. Sistem henüz çok yeni fakat kısa sürede yaptığım testler ile bu konunun çözüldüğünü görüyorum. 10-15 saniyeleri bulan cevap süresi 1-3 saniyelere düşmüş, bu da cidden büyük bir kolaylık bizler için.
Gelelim bu konuyu bültene taşımamın ana sebebine;
Yapay Zeka Bizi İşimizden Edecek !
Kestirmeden cevap vereyim yok böyle bir şey arkadaşlar. Twitter hesabımda da yazdığım gibi ChatGPT’den kopyaladığınız kodu editörünüze yapıştırıp çalıştırmanız sizi yazılımcı yapmaz ! Hangi yazılım dilinde olursa olsun syntax bilmeden, algoritma mantığını anlamadan orta ve uzun vadede herhangi bir projede çalışamaz, bir projeyi devam ettiremezsiniz. Bunun temel sebebi her yazılımda olduğu gibi sonuç olarak ortaya çıkan product denilen ürünün canlı olması.
Ne demek istiyorum ? Yani bu ürünler yaşıyor, proje sahibi tarafından bir istek geliyor, sistem değişiyor, düşünülmeyen bir nokta eklenmesi gerekiyor kısacası yaptım bitti olmuyor. Bu nedenle yapay zeka elbette büyük kolaylık, elbette işlerimizi hızlandırıyor bize katkı sağlıyor, fakat ekranınızdaki kodu okuyup anlamadıktan sonra ürettiğiniz her şey “kodlama bilmeden yazılım yaptım” başlıklarıyla 3-5 twitter beğenisinden fazlası olmaz. İlk sorunda çakılırsınız. Tekrar belirtmek istiyorum kesinlikle yapay zekaya karşı değilim ve internetin dünyamıza girmesi kadar önemli bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Karşı olduğum konu AI’nin ülkemizde anlatılış ve anlaşılış biçimi.
Ronaldo’nun ayakkabılarını giyerek Ronaldo olamazsınız !
WordPress 6.6 Test Ediliyor
WordPress bugün itibariyle 6.5.3 sürümü ile yayında fakat geliştiriciler boş durmuyor ve WordPress 6.6 için çalışmalara devam ediyorlar. Buradan detaylarını incelediğinizde siz de çok sayıda yenilik ve güncellemenin planlandığını görebilirsiniz.
Tercih Edilen Dil Seçeneği WordPress Çekirdeğine Dahil Oluyor
Yaklaşık 8 yıl önce yayınlanan Preferred Languages eklentisi ile sistemin dil sıralamasını değiştirebiliyorduk. Bu eklenti İngilizceyi ilk sıradan alarak tercih ettiğiniz dilin alternatif olarak sıralanmasını sağlıyordu. Bu özelliğin önemli ve aranan bir özellik olduğunun farkına varan WordPress geliştiricileri Burada duyurdukları üzere bu özelliği çekirdek sistemin içerisine dahil ediyorlar. WordPress 6.6 ile yayınlanması planlanan bu özellik çok faydalı gözüküyor.
Flowmatic’e WordPress’den Twitter’a Özelliği Geldi
FlowMattic çok önemli bir otomatizasyon sistemi. Özellikle büyük ekiplerin yöneticilerinin yaptığı işleri otomatik hale getirerek işlerini epeyce kolaylaştırıyor. Örneğin sitenizde bir form doldurulduğunda otomatik olarak ekibinizin Slack oturumundaki ilgili kişiye bu durumu iletiyor sonrasında akış ilerliyor. FlowMattic burada duyurdukları özellik ile artık sistemlerini WordPress’e bağladıktan sonra yazdığınız yazının veya eklediğiniz ürünün Twitter’da otomatik olarak paylaşılmasını sağlıyor. Eee ne var ki bunda diyebilirsiniz ? Özellikle facebook instagram birlikteliği ve twitter’ın x olmasından sonra WordPress havuzunda bu şekilde otomatizasyon sağlayan çok az eklenti var. Onları da neredeyse hesabınızın tüm yetkilerini devrederek kullanabiliyorsunuz. Evet FlowMattic nispeten pahalı bir hizmet fakat sağladığı kolaylığa bakıldığında bence parasını hak ediyor.
MailMint’e WooCommerce E-Postaları Düzenleme Özelliği Geldi
Bu Funnel sistemi ile ilgili detaylı bir yazı hazırlamak istiyorum elbette vakit bulabilirsem 🙂 Pazarlama Hunisi olarak çevirilebilecek ve benim bir old-school olarak Titan sistemi dediğim yapı için gayet güzel bir sistem MainMint. Sistem ile ürünler veya hizmetleriniz ile ilgili dönüşümler başta olmak üzere detaylı istatistikleri takip edebileceğiniz bir e-posta sistemi kurabiliyorsunuz. Burada duyurdukları yeni özellik ile WooCommerce emaillerini yarattıkları e-mail builder ile kolaylıkla değiştirmenizi sağlıyor.
Modern WordPress Temaları Çöp Mü ?
WordPress ile ilgili beni en fazla kaygılandıran konu sanırım Gutenberg editörü. Elbette son kullanıcı için büyük kolaylık fakat benzetmek gerekirse gerçek bir geliştirici ve büyük bir proje için tıpkı bir hazır çorba gibi. Evet domates veya tarhana tadı alıyorsunuz fakat kesinlikle annenizin yaptığı o çorba değil ! David Bushell’de Gutenberg editörünün yarattığı karmaşayı ve bu tamamı Gutenberg ile hazırlanan 2024 (Twenty Twenty Four) temasını incelemiş ve yaşadığı sorunları burada anlatmış. Aslında tek bir ekran görüntüsü bile bu Gutenberg saçmalığının ne kadar sorun yarattığını bize ispatlıyor.
Gördüğünüz üzere Klasik Düzenleyici yani bildiğimiz WordPress editörü yaklaşık 6 milyon, Klasik Bileşen sistemi de 3 milyona yakın kurulum almış. Yani sizce de bu kadar kurulum boşa yapılmış olabilir mi ? Eeeeyy Matt Mullenweg gel bu yoldan geri dön, sen kimsin ya ! Biz WordPress’i çok seviyoruz çok kapsamlı projeler geliştiriyoruz. Kahvesini içip çiçek böcek yazısı paylaşılan blog mantığını artık bırak ! Son olarak Gutenberg çöptür, aksini iddia eden Gutenberg’dir !
WordPress Admin Bar Editörü Eklentisi
Sanırım hemen hemen hiç bir projemde admin bar’ını kullanmıyorum. Nedenini bilmiyorum fakat görmeyi beklediğim sitenin üst bölümüne ilave olduğunda sanki bir hata bir sorun varmış gibi geliyor. Bu konuyu psikoloğuma anlatmam da gerekebilir bilmiyorum. Her neyse admin bar’ını sevenler için güzel bir eklenti buldum. Sitenin genelinde ve kullanıcı rollerine bağlı olarak barı kapatıp açabiliyorsunuz. Bununla birlikte çok sayıda özelleştirme ile barı daha kullanışlı hale getirmek de mümkün. Eklentinin adresi burada.
Gelecek WordPress Etkinlik Takvimi
Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan etkinlik takvimi şu şekilde;
20 Mayıs 2024: Page Builder Summit
16 Haziran 2024: WordCamp Europe 2024
19 Temmuz 2024: Stellar Spark
23 Eylül 2024: Digital Asset Congress
Haftanın Hazır WordPress Temaları
Newspaper – Haber & Dergi WordPress Teması
Tema detayında WooCommerce desteği olduğu belirtilse de bana göre bu net olarak bir Haber, Gazete veya Dergiler için hazır bir WordPress Teması. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Houzez – Emlak WordPress Teması
Emlak temaları genelde demode ve neredeyse birbirinin aynısı tasarımlara sahip oluyor. Houzez teması ise diğerlerinden epeyce farklı ve çok beğendim. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Essentials Çok Amaçlı WordPress Teması
Aslında hemen hemen her fırsatta uzak durun dediğimiz şey sanırım front-end builderlardır. Fakat illa kullanılacaksa bunu gerçekten başarılı şekilde yapan bir tema kullanmak lazım. Essentials teması da bunlardan biri. Çok sayıda özelliği builderlar ile yaratmanıza imkan veriyor. Sabit bir tasarım ile tasarım dili ve mesajı vermek yerine tasarım kombinasyonlarına öncelik vermişler. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Haftanın Hazır WordPress Eklentileri
Booknetic Randevu ve Rezervasyon Sistemi Eklentisi
Geçen hafta olduğu gibi bu hafta da ilk eklentiyi WordPress Rezervasyon sistemine vereceğim. Booknetic özellikleri ve tasarımı ile gayet başarılı gözüküyor. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
ARMember WordPress Üyelik Sistemi Eklentisi
WordPress sitenizi bir üyelik sistemine çevirmek istiyorsanız ARMember iyi bir alternatif olacaktır. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
UberMenu – WordPress Mega Menü Eklentisi
Bazen projelerde proje sahipleri takıntılı şekilde bu Mega Menüyü isteyebiliyorlar. Şahsen Mega Menülerin sadece masaüstünde kullanılan, çoğu zaman karmaşa yaratan bir yapı olduğunu düşünüyorum. Özel olarak kodladığımız çoğu projede de önermediğim için kullandırtmıyorum. İhtiyaç olduğunda sıfırdan kodlamak en temizi ve hafif olanı fakat illa eklenti kullanacaksanız bu eklenti eski olmasına rağmen gayet yeterli. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Evet şimdilik benden bu kadar, umarım yazım faydalı olmuştur. Bir önceki WordPress Bülteni’ne buradan ulaşabilirsiniz. Yeni WordPress bültenlerinden haberdar olmak istiyorsanız aşağıdaki alana e-posta adresinizi yazmanız yeterli olacaktır.
Görüşmek Üzere !