Merhaba, WordPress ve yazılım dünyası ile ilgili gelişmeleri içeren bültenimin altıncı sayısı ile karşınızdayım. WordPress Ekosistemine ait haberler, WordPress Temaları, WordPress Eklentileri, WordPress İpuçları gibi çok sayıda konuya değinmeye çalışacağım. Lafı fazla uzatmadan hemen ilk haberimizle başlamak istiyorum;
WordPress Bülteni Sayı 6
WordPress Bülteni Sayı 6 içerikleri;
WordPress 6.6 Yayınlama Kadrosu Açıklandı
Geçtiğimiz hafta içerisinde burada yayınlanan duyuru ile WordPress 6.6 için yayınlama kadrosu duyuruldu. Duyurunun içerisindeki linkte de belirtildiği üzere WordPress 6.6 için çalışabilecek gönüllü alımı da devam ediyor.
WordPress 6.6 Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Geçtiğimiz hafta test haberini verdiğim WordPress 6.6’nın getireceği yeniliklere pek fazla değinmediğimizi fark ettim. Bu nedenle Mike Davey tarafından hazırlanan WordPress 6.6 özelliklerini sizin için kısaca özetlemek istedim. İlk ve önemli değişiklik PHP 7.0 ve PHP 7.1 desteğinin sonlanması. Güncelleme sonrasında WordPress çalıştırmak için gerekli minimum sürümü PHP 7.2.24 olacak. Tema ve tasarımlar ile ilgili de çok sayıda değişiklik planlanıyor. Benim en fazla dikkatimi çeken blocklara gelen renk ve tipografi seçenekleri. Muhteşem Gutenberg ile ilgili de arka plan boyutu gibi kimin ne işine yaradığını bilmediğim bir güncelleme de bizi bekliyor 🙂 Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
WooCommerce Yapım Aşamasında Modu İçin Tester Aranıyor !
WordPress Bülteni Sayı 4 de bahsetmiş olduğum WooCommerce 8.9 güncellemesinin önemli gelişmelerinden bir tanesi de eklentiye yapım aşamasında özelliği gelmesi. Bu özellik sayesinde ilave bir eklentiye ihtiyaç duymadan WooCommerce mağazanıza yapım aşamasında modu ekleyebileceksiniz. Geliştirici ekibinin buradan yaptığı duyuru ile bu özelliği test etmek ve geri dönüş bildirmek için testerlara ihtiyaç belirttiler.
30.000 WordPress Sitesi SQL Açığından Etkilendi
Önemli güvenlik eklentilerinden birisi olan Wordfence’in burada yaptığı habere göre Visualizer eklentisini kullanan yaklaşık 30.000 WordPress sitesi SQL kaynaklı bir açıktan etkilendi. Hatanın ilk bildirildiği tarihten 5 gün sonra ilk yamanın yayınlandığı, hatanın giderildiği son güncellemenin ise 13 Mayıs 2024 tarihinde yayınlandığı belirtiliyor. Eklentideki hataya Visualizer’ın tablolarına veri çağrılırken güvensiz bir şekilde aktarım yapıldığı ve açığa bu kodun sebep olduğu belirtiliyor.
Otomatik Güncelleme Sonrasında Kesintiye Son !
WordPress güncellemeleri sırasında eklenti veya tema kaynaklı çakışma yaşanması sitenizi ulaşılamaz hale getirebiliyor. Buna ilave olarak özellikle paylaşımlı sunucularda güncelleme işleminin timeout zamanından uzun sürmesi de sitenizi bakım modunda kitli kalabiliyor. Bunun çözümünü yeri gelmişken söyleyeyim; sunucunuza ulaşıp ana dizinde bulunan .maintenance dosyasını silerseniz siteniz bakım modundan çıkartabilirsiniz. Bu durum otomatik güncellemeler sırasında da yaşanabiliyor ve işin daha kötüsü eğer sitenize bir monitör koymadıysanız kesintiden haberiniz olmayabiliyor. Burada duyurulan özellik ve buradaki eklenti ile otomatik güncellemeler sırasında yaşanılan kesinti veya çakışmaları giderebiliyorsunuz. Elbette bunu kesintiyi yaşadıktan sonra değil öncesinde kurmuş olmanız gerekiyor ki yapılan işlem geri alınabilsin.
WordPress Hook Listesi
Tiffany B. Brown tarafından burada hazırlanan liste ile WordPress için kullanabileceğimiz tüm Hook’ları, tipini, açıklamalarını ve hangi sürümde bulunduklarını görebilirsiniz. Çok faydalı bir liste olmuş, boş zamanınızda bile girip okuyabilir böylece ihtiyaç anında ilgili Hook’u projelerinizde kullanabilirsiniz. Hook nedir ? Nasıl kullanılır ? Bunlarla ilgili de ayrıca bir video ve rehber hazırlayacağım.
Google’ın Yapay Zekası Gemini’den Geliştiriciler İçin Yeni Özellikler
Geçtiğimiz WordPress Bülteninde ChatGPT’den bahsetmiştir. Google’da kendi yapay zeka uygulaması Gemini’nin Web geliştiricilerin kullanabileceği özelliklerini anlatan bir duyuru yayınladı. Beni en çok etkileyen özellik Chrome consolunda aldığınız hataya direkt olarak çözüm önerisi sunması. Böylece ChatGPT’deki gibi kodun tamamını veya sorun yaşadığınız alanı tanıtmanıza gerek kalmıyor. Gerçi ChatGPT’nin de uygulaması çıktıktan sonra yazdığımız kodu direkt olarak ekrandan okuyabilecek fakat bu bence başka bir debugging geliştirmesi. Heyecanla iki sistemin de son sürümlerine yayınlanmasını bekliyorum !
En Popüler Hosting Hostinger !
WP Shout tarafından 1800 katılımcı ile hazırlanan 2024 hosting anketinde Hostinger birinci oldu. Buradan detaylarına ulaşabileceğiniz ankette Hostinger ilk sırada yer alıyor. Ben de bu liste içerisinde bir sıralama yapsam sanırım Hostinger’i en başa koyardım, son sırada ise kesinlikle GoDaddy olurdu. Hadi babacım git git gerçekten git.
ACF Advanced Custom Fields 6.2.10 Sürümünü Yayınladı
Canımız ciğerimiz her şeyimiz ACF’nin yeni sürümü yayınlandı. Muhteşem Gutenberg’in başka bir açığının kapatıldığı sürümün notlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Rankmath 3.0.62 Güncellemesi Yayınlandı
Şu an için en iyi SEO eklentisi olduğunu düşündüğüm Rankmath’in 3.0.62 sürümü yayınlandı. Bu sürümde statik olarak tanımlanan ana sayfanın şema yapısını bozan hatayı ve haber siteleri için özel olarak hazırlanan sitemap’da bulunan dil özelliğinin düzgün çalışmamasını gidermişler.
IFTTT WordPress Sosyal Medya Otomasyon Sistemi
Sevgili Barış Ünver ile geçtiğimiz hafta WP Kafe youtube kanalında yaptığımız bülten incelemesinde WordPress otomasyonlarından bahsetmiştik. Barış’ın önerisi ile size IFTTT sistemini tanıtmak istiyorum. Sistem içeriğinizin otomatik olarak sosyal medya platformlarında paylaşılması haricinde Google hizmetleri ile de entegre olarak çalışıyor ve sizi büyük bir iş yükünden kurtarıyor. Ücretleri de gayet makul. Detaylı buradan inceleyebilirsiniz.
Gutenberg Mafyası Peşimde !
Geçtiğimiz hafta yayınladığımız bülten ve sonrasında sevgili Barış Ünver ile yaptığımız yayın sonrasında Gutenberg editörü konusunu hortlattık diye düşünüyorum. Kadim Gültekin tarafından hazırlanan bu yazıda neden Gutenberg editörünün sevilmediği ve kendi hikayesinde Gutenberg ile nasıl barıştığı anlatılıyor. Twitter’da da yazdığım gibi kendi adıma teoride ikna edici bir yazı ama pratikteki etkisinin benim düşündüğüm gibi olduğuna inanıyorum. Yani komplike bir projeyi ACF ile yapmak hem geliştirici hem de kullanan açısından halen büyük kolaylık. Bunu ispatlayabilmek adına da kendisini bir düelloya davet ettim. Bir proje senaryosu yazacağız, ben php’ye bodoslama dalarak 🙂 ACF ile birlikte çalışacağım, Kadim de Gutenberg ile ilerleyecek. Sonrasında projeyi harcanan süre ve özellikleri ile değerlendireceğiz ve bakacağız kimin Gutenberg’i daha KÖTÜ 🙂 Bu teklifi Kadim kabul etti ve WP Kafe’nin bir etkinliği olarak yapmaya kadar verdik. Bu arada geçtiğimiz haftanın bültenini konuştuğumuz yayını izlemek ve bu haftanın bülteninden haberdar olmak için WP Kafe youtube kanalına buradan abone olabilirsiniz. Bildirimleri açmayı ve kanala abone…tamam tamam kestim.
Gelecek WordPress Etkinlik Takvimi
Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan etkinlik takvimi şu şekilde;
20 Mayıs 2024: Page Builder Summit
16 Haziran 2024: WordCamp Europe 2024
19 Temmuz 2024: Stellar Spark
23 Eylül 2024: Digital Asset Congress
Haftanın Hazır WordPress Temaları
HiStudy WordPress Eğitim Teması
HiStudy WordPress online eğitim sistemleri veya direkt olarak kurs, eğitim vb. içerikler için hazırlanan gayet başarılı bir tema. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Profecient – Çok Amaçlı WordPress Teması
Elementor için hazırlanan Profecient teması çeşitli kombinasyonlar ile çok sayıda sektöre hitap eden bir tema. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
CozyStay WordPress Otel ve Rezervasyon Teması
WordPress otel ve rezervasyon teması arayanlar için gayet şık bir tema CozyStay. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Haftanın Hazır WordPress Eklentileri
Fastpixel WordPress Cache ve Optimizasyon Eklentisi
Optimizasyon ve hız sitelerimizin olmazsa olmaz konularından bir tanesi. FastPixel’de özellikle önbellekleme ve optimizasyon konularında bir çok hizmeti ücretsiz olarak sunan bir eklenti. Aylık 5000 görüntülenmenin altında bir istatistiğiniz var ise ücretsiz, sonrası ise ücretli olarak sunuluyor. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Real 3D WordPress Sayfa Çevirme Eklentisi
Real 3D çok sayfalı PDF dosyalarınızı kullanıcılarınız sayfa efekti ile okuyabilmesini sağlayan bir eklenti . Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Ajax Search Pro WordPress Hızlı Arama Eklentisi
Ajax Search Pro Hızlı arama veya otomatik tamamlama olarak adlandırabileceğimiz ve temelde arama sonuçlarını belirli bir harften sonra ekranınıza veren sistem. Büyük çaplı veritabanlarında performans kaybı yaşattığı için kesinlikle önermediğim bir eklenti fakat tıpkı geçen hafta anlattığım Mega Menü konusunda olduğu gibi eğer mecbur kalıp kullanacaksanız en iyisini kullanmanızı öneriyorum. O da Ajax Search Pro. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Evet şimdilik benden bu kadar, umarım yazım faydalı olmuştur. Bir önceki WordPress Bülteni’ne buradan ulaşabilirsiniz. Yeni WordPress bültenlerinden haberdar olmak istiyorsanız aşağıdaki alana e-posta adresinizi yazmanız yeterli olacaktır.
Görüşmek Üzere !