WordPress Bülteni Sayı 8

WordPress Bülteni Sayı 8

WordPress Bülteni Sayı 8

Merhaba, WordPress ve yazılım dünyası ile ilgili gelişmeleri içeren bültenimin sekizinci sayısı ile karşınızdayım. WordPress Ekosistemine ait haberler, WordPress Temaları, WordPress Eklentileri, WordPress İpuçları gibi çok sayıda konuya değinmeye çalışacağım. Lafı fazla uzatmadan hemen ilk haberimizle başlamak istiyorum;

Gutenberg, Ben ve Geri Vites !

Gutenberg, Ben ve Geri Vites !

Çıktığı günden bu yana istisnasız her ortam ve platformda karaladığım WordPress Gutenberg editöründen özür dileyerek bültene başlamak istiyorum. Oldschool bir geliştirici olarak sanırım en kötü özelliğim önyargılarımın olması. Keşke bu kadar süre önyargılarımdan kurtulup objektif olarak deneme yapsaydım. Önceliği kendi siteme verdim ve sitemi tamamen Gutenberg editörü ile yeniledim.

Öncelikle şunu belirteyim sanıldığı veya benim korktuğum kadar karmaşık değil block yapısı. ACF (Advanced Custom Fields) ile birlikte kısa sürede sitede kullandığım Content, Portfolio, Course ve Plugin blocklarını hazırladım. Mantığı gayet basit ve gerçekten kullanışlı.

Planlamış olduğum diğer tüm eğitimleri öteleyerek Gutenberg ile Tema Geliştirme eğitimini de planlamaya başladım.

Kısacası ünlü düşünür Sibel Can’ın da söylediği gibi kendi kendime “Büyük Lokma Ye Ama Büyük Söz Konuşma” diyorum.

WordPress 6.6 Özellikleri

Evet madem Gutenberg dedik WordPress 6.6 ile gelecek olan önemli özellikleri de incelememiz gerekiyor.

Geliştirilmiş Site Özellikleri ve Pattern’ler

Full Site Editor

Full Site Editor adı verilen özellik ile WordPress sitenizin hemen hemen her noktasına müdahale edebiliyorsunuz. Bu özelliğe ilave olarak Pattern’ler dahil edilmiş. Bunları incelemeden önce Block ve Pattern arasındaki farktan kısaca bahsetmek istiyorum.

Blocklar bildiğiniz üzere yazının içerisinde kullanılmak üzere önceden tanımlanmış alanları içeriyor. Pattern’ler ise bir nevi template mantığı ile yine önceden tanılmanmış içerik sunumlarını içeriyor. Örneğin bir about us pattern’i çeşitli görünümlerde hazırlanıp tanımlanabiliyor. Siz de bu pattern’i alıp direkt olarak kendi içeriğiniz ile kullanabiliyorsunuz. Farklı bir örnek vermek gerekirse sisteminizde yüklü olan bootstrap kütüphanesine bir tablo görünümü kopyalayıp yapıştırmak gibi düşünebilirsiniz. Anlattığım Pattern mantığını daha iyi anlayabilmek için buradan inceleme yapabilirsiniz.

İşte bu mantığa göre Full Site Editor’ü size siteniz için tanımladığınız, hazırda temanız ile birlikte gelen tüm pattern’leri listeleyerek görüp seçmenizi sağlıyor.

Daha Stabil Düzenleme Alanları

Gutenberg editörü iki ana alanda düzenleme yaptırıyor. Sol tarafta içeriği düzenlerken, içerik, block, pattern gibi her türlü öğeye dair özellikleri de sağ sütundan düzenliyorsunuz. Yeni güncelleme ile bu editöre yeni özellikler ve düzenlemeler eklenmiş.

Hazır Pattern’leri Değiştirme

WordPress 6.6’nın önemli özelliklerinden bir tanesi de tema ile birlikte gelen veya yüklediğiniz pattern’lerin üzerine yazmanıza imkan vermesi. Aşağıdaki görselde de gösterildiği üzere ilgili pattern’i üzerine yazma seçeneğini aktive ederek değişiklik yapıyor ve yaptığınız değişiklikleri muhafaza edebiliyorsunuz.

Eski Temalara Pattern Desteği

Eski Temalara Pattern Desteği

WordPress 6.6 ile hayatımıza girecek Pattern sistemini eski temalar için de kullanabileceğiz. Elbette bu temaların Gutenberg ile uyumlu olması gerekiyor.

Eski Temalara Pattern Desteği

Stil Setleri, Renk Paletleri ve Varyasyonları

Stil Setleri, Renk Paletleri ve Varyasyonları

WordPress 6.6’nın heyecan verici özelliklerden bir tanesi de önceden tanımlanmış stil setlerinin ve varyasyonlarının kolaylıkla site, block veya pattern’lere entegre edilebilmesi.

Bu özellik ile editör içerisinde istediğiniz block’u koyu hale veya pattern’i kendi renk setleriniz ile değiştirebiliyorsunuz.

Stil Setleri, Renk Paletleri ve Varyasyonları

Grid Layout’ları

Mevcut Gutenberg editörü ile kolonlar yaratabiliyoruz fakat bu bazı durumlarda sorunlara ve özellikle mobilde tutarsızlıklara yol açabiliyor. WordPress 6.6 ile birlikte özelleştirilebilir Grid Layout’ları hazırlayabileceğiz.

Blockları Kısayollar ile Gruplama

Gutenberg editöründe her block kendi başına yer değiştiriyor. Birden fazla öğeyi aynı anda hareket ettirmek için editörün ilgili butonuna tıklamanız gerekiyor. WordPress 6.6. ile birlikte CTRL + G / Command + G kısayolları ile birden fazla block’u seçip gruplayabilecek ve kolaylıkla hareket ettirebileceğiz.

Rollback Özelliği

WordPress Bülteni Sayı 6 da ilave bir eklenti ile yapıldığından bahsettiğim Rollback özelliği WordPress 6.6 ile birlikte native olarak geliyor. Bu özellik sayesinde herhangi bir güncelleme sırasında veya sonrasında yaşayabileceğiniz soruna karşı sitenizin son çalışan haline rollback yani geri dönüş yapabiliyorsunuz.

Şimdilik toparlayabildiğim özellikler bu şekilde. Unutmadan WordPress 6.6 Beta sürümünün 3.versiyonunun da yayınlandığını belirtmek isterim. Buradan detaylarına ulaşabileceğiniz versiyonu çalışan bir siteye kurmamanız gerektiğini hatırlatıyorum.

WooCommerce 9.0 Yayınlandı

WooCommerce 9.0 Yayınlandı

WooCommerce 9.0 yayınlandı. WooCommerce 9.0 önemli özellikler ile birlikte geliyor;

Geliştirilmiş Ödeme Sistemi

Geliştirilmiş Ödeme Sistemi

WooCommerce Ödeme sayfasında bulunan Teslim Alma ve Kargolama seçenekleri genişletildi. Eklemiş oldukları açıklamaya “Devamını Oku” linki eklemişler ve bu ilgili seçeneğin uzun detaylarına ulaşmamızı sağlıyor. Teslimat Adresi arayüzünde bazı değişiklikler yapılmış. Adres alanının isteğe bağlı olması durumunda gizli gözükmesi sağlanmış. Yine sipariş ve ödeme ekranlarında görsel iyileştirmeler yapılmış.

Ürün Koleksiyonu Block’u

Ürün Koleksiyonu Block'u

Çeşitli ürünleri sergileyebileceğiniz Ürün Koleksiyonu Block’u beta sürümünden canlı sürüme geçerek yayına girmiş. Block, içerisinde barındırdığı çok sayıda özellik ile adeta kompakt bir ürün kategori listelemesi imkanı veriyor.

5 Kat Daha Hızlı Arama Sonuçları

5 Kat Daha Hızlı Arama Sonuçları

WooCommerce 9.0 ile birlikte geliştirmiş oldukları indexleme sistemi, eski sürümlere kıyasla çok daha hızlı arama yaptırabiliyor. Öyle ki bu rakam şaşırtıcı derecede hızlı. WooCommerce 8.9 ile boş sonuçlu bir arama yapıldığında yanıt süresi 3261 mili saniye iken, WooCommerce 9.0 ile bu rakam 1904 mili saniyeye, yeni özellik olan Full-text index ile ise 676 mili saniyeye kadar düşüyor. Neredeyse 5 katı daha hızlı. Büyük iş gerçekten.

İadeler için yeni Rest API Endpoint’i

WooCommerce’de gerçekleşen siparişlerin iade edilmesi durumunda özel bir endpoint yazmanız gerekiyordu. WooCommerce 9.0 ile birlikte iadeler native olarak mevcut endpointlerin içerisinde dahil edilmiş ve wc/v3/refunds adresi ile tüm iadelerin listelenmesini sağlıyor.

Çok sayıda özellik daha mevcut, detaylı olarak buradan inceleyebilirsiniz.

2024 Yılı WordPress İstatistikleri

WordPress ile ilgili kapsamlı bir istatistik çalışması yapan instawp sitesi 2024 yılına ait WordPress istatistiklerini yayınladı. Toplam 50 adet başlığın çalışıldığı istatistiklerin benim dikkatimi çekenleri ise şu şekilde;

WordPress’in Pazar Payı Ne Kadar ?

WordPress sahip olduğu en büyük oranlı CMS olma unvanını halen koruyor.

Verilen sonuca göre şu an 63%’lük bir yüzde ile en fazla tercih edilen içerik yönetim sistemi WordPress.

Şu an yayında olan sitelerin ise 43.3%’ü WordPress ile yapılmış.

Toplamda 434 milyon WordPress sitesi bulunuyor. Gerçekten çok büyük bir rakam.

Günde yaklaşık 500 web sitesi WordPress altyapısı ile kuruluyor.

Arama hacmine bakıldığında ise WordPress kelimesi 37 milyonluk bir hacme sahip.

WordPress En Çok Hangi Ülkelerde Kullanılıyor ?

Amerika Birleşik Devletleri
Rusya
Birleşik Krallık / İngiltere
İran
Hindistan
Kanada
Avusturalya
Brezilya
Vietnam
Almanya

Liderliği 9 milyon WordPress sitesi ile Amerika Birleşik Devletleri alıyor. Rusya ve Hindistan ise 550k ve 275k WordPress sitesi ile ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.

Burada ülkemizin olmaması enteresan. Listenin devamı ile ilgili bir bilgi verilmediği için tam nerede olduğumuzu göremiyorum.

WordPress En Çok Hangi Dilde Kullanılıyor ?

Aslında bu soru için herhangi bir istatistiğe bakmaya gerek yok. Dünya dili olarak kabul edilen İngilizce burada da birinci sırada.

En Popüler WordPress Eklentisi Hangisi ?

Toplamda 10 milyon kurulum ile Yoast SEO birinci sırada yer alıyor.

WordPress ve WooCommerce

WooCommerce yine çok önemli bir rakam olan 70 milyon e-ticaret sitesi ile E-Ticaret sistemleri pazarında önemli bir yer alıyor. Yine toplam e-ticaret sistemlerine 38.74% oranda tercih ediliyor.

WordPress ile yapılmış en popüler 10 internet sitesi

Benim önemli bulduğum istatistikler bu şekilde. Tüm detaylara ulaşmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Gravatar Profil Servisini Duyurdu

Gravatar Profil Servisini Duyurdu

Bildiğiniz üzere profil fotoğrafı veya avatar adını verdiğimiz görselleri gravatar.com üzerine yükleyip emailimizin kullanıldığı ve servisin entegre olduğu bir çok alanda kullanabiliyorduk. Gravatar bu sisteme profil özelliğini dahil etmiş. Böylece benim sitemde manuel olarak hazırladığım yazar kutusu gibi bir yapıyı gravatar üzerinden çağırabiliyoruz. Sistemin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

WordPress.com Yeni Yönetim Panelini Duyurdu

WordPress.com Yeni Yönetim Panelini Duyurdu

WordPress.com yönetim paneli ve ekranları ile ilgili hem görsel hem de özellik olarak yenilendi. Buradan detaylarına ulaşabileceğiniz yenilik ile hem hosting yönetimi hem de site bazlı (eklenti yükleme/güncelleme/silme gibi) yeni özellikler eklenmiş durumda.

WordCamp Europe 2024 Tamamlandı

İtalya’nın Torino şehrinde gerçekleşen WordCamp Europe yoğun bir katılım ile tamamlandı. Ülkemizden sevgili Çağdaş Dağ‘ın katılım gösterdiği etkinliğin detaylarına ve öne çıkan konulara buradan ulaşabilirsiniz. Kendisinden de yaşadıklarını anlattığı bir blog veya video bekliyoruz.

Gelecek WordPress Etkinlik Takvimi

Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan etkinlik takvimi şu şekilde;

19 Temmuz 2024: Stellar Spark
17 Eylül 2024: WordCamp US 2024
23 Eylül 2024: Digital Asset Congress
09 Ekim 2024: WordPress Accessibility Day 2024

Haftanın Hazır WordPress Temaları

Bu hafta Gutenberg ile tamamen entegre olarak çalışabilen temaları listeledim;

Felt WordPress Haber / Dergi / Topluluk Teması

Felt WordPress Haber / Dergi / Topluluk Teması

Felt haber, dergi ve topluluklar için hazırlanan hazırlanan WordPress teması. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Julia WordPress Ajans Teması

Julia WordPress Ajans Teması

Julia ajans ve model direktörlüğü işleri yapan siteler için hazırlanan hazırlanan WordPress teması. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Inspro Blocks Çok Amaçlı WordPress Teması

Inspro Blocks Çok Amaçlı WordPress Teması

Julia ajans ve model direktörlüğü işleri yapan siteler için hazırlanan hazırlanan WordPress teması. Temanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Evet şimdilik benden bu kadar, umarım yazım faydalı olmuştur. Bir önceki WordPress Bülteni’ne buradan ulaşabilirsiniz. Yeni WordPress bültenlerinden haberdar olmak istiyorsanız aşağıdaki alana e-posta adresinizi yazmanız yeterli olacaktır.

Görüşmek Üzere !

Tarih: 24.06.2024

Diğer yazılar için Blog'a Dön
Teklif Al
Projelerim
Telefon
WhatsApp